fbpx

020 - 760 47 20

Problemen met uw schouder

De schouder is een veel voorkomend probleemgebied in de sport. De gewrichtskom omvat de gewrichtskop slechts beperkt, waardoor de schouder een erg mobiel gewricht is. Alle stabiliteit wordt gegeven door het gewrichtskapsel en de spieren van de schoudergordel. Bij frequente bewegingen van de schouder boven het hoofd kan dit systeem dan ook chronisch overbelast raken en kunnen er blessures ontstaan.

 

Cuff ruptuur

De schouder is een complex gewricht. Het schouderkapsel en de spier-/ peesmanchet om het gewricht moeten de stabiliteit waarborgen. Dit wordt “cuff” genoemd. Een scheur in een van deze pezen wordt een cuff ruptuur genoemd.

Lees meer: Cuff ruptuur

Kapselband letsel

Het schoudergewricht is samengesteld uit de kop van de bovenarm, de kom van het schouderblad en de kraakbeenring van de kom. De kom van de schouder wordt vergroot door de kraakbeenring. Door een verkeerde beweging kan het kraakbeenring klem komen te zitten tussen de kom en de kop van de bovenarm, waardoor het kraakbeenring kan scheuren.

Lees meer: Kapselband letsel

Luxatie (schouder uit de kom)

De schouder kan uit de kom raken bij een val of onverwachtse beweging. Het bovenste deel van het schoudergewricht schiet dan helemaal uit de schouderkom. Wanneer de bovenarm gedeeltelijk uit de kom schiet is er sprake van subluxatie. In beide gevallen is de schouder daarna zeer pijnlijk.

Lees meer: Luxatie (schouder uit de kom)

Overbelasting

Overbelasting van de schouder kan acuut gebeuren bij sporten of bijvoorbeeld te zwaar tillen op het werk, maar kan ook geleidelijk ontstaan. Dat gebeurt vooral door herhaalde bewegingen met de schouders en armen. De overbelasting van de spieren en pezen rond het schoudergewricht geeft een ontstekingsreactie. De zwelling die hierbij ontstaat veroorzaakt de pijn.

Lees meer: Overbelasting

Sleutelbeenbreuk / Clavicula fractuur

Een clavicula fractuur(sleutelbeen breuk) is een van de meest voorkomende breuken in de sportwereld en wordt gekarakteriseerd door een breuk in het sleutelbeen.

 Door een val op de schouder, een val op een uitgestrekte arm of door een directe klap op de hoek van de schouder wordt het sleutelbeen zwaar belast. Wanneer deze belasting groter is dan wat het bot aankan, kan dit resulteren in een breuk. Dit letsel wordt een clavicula fractuur genoemd en kan variëren van een kleine niet-verplaatste fractuur tot een ernstig verplaatste fractuur met zichtbare deformiteit.

Lees meer: Sleutelbeenbreuk / Clavicula fractuur


CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vr 09:00 - 13:00 uur
                  13:30 - 16:30 uur

Thuiszorgwinkel Online heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor onze thuiszorgwinkel hergebruiken wij de verpakkingen die wij van onze leveranciers krijgen.

Zo worden er niet onnodig verpakking weggegooid en dragen wij, al is het aandeel klein, toch ons steentje bij aan een beter milieu.


© 2023 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden